Rakennustieto Oy on julkaissut 10.3.2025 ohjeen (RT Kortti 103756) aurinkosähköjärjestelmien asentamiseen kiinteistöihin. Käymme tässä artikkelissa läpi uusien vaatimuksien vaikutukset Suomessa käytettäviin harjakattojen kiinnitysjärjestelmiin.
Uusia vaatimuksia tarkastellessa on ollut ilo huomata, että RAULI kiinnitysjärjestelmät ovat olleet ajan tasalla jo ensimmäisistä kiinnikkeistä alkaen. Tuotteiden materiaaliominaisuudet, pinnoitus, maalaus, ainevahvuudet ym. ovat vastanneet korkeaa vaatimustasoa aina. Tuotteiden kiinnitystapa kattoon on toki vankka, mutta myös erinomainen katon pistekuormitusta ajatellen. RAULI APP nivoo nämä kaikki tekniset ominaisuudet yhteen ja tarjoaa kohdekohtaisen, oikeilla testituloksilla lasketun kiinnitystavan yksilöllisesti jokaiseen kohteeseen. Toivotaan että muut seuraavat perässä!
RT-kortisto sisältää keskeiset ohjeet rakennusalalle, alaa ohjaavat lait ja määräykset sekä tuotetietoa. Tietosisältö on tarkoitettu erityisesti rakennuttamiseen ja suunnitteluun ja palvelee myös urakointia. Tieto on puolueetonta, luotettavaa, ajantasaista ja koottu rakentamisen ammattilaisten tarpeisiin.
Nyt julkaistussa ohjeessa käsitellään suuria kohteita (tehdashallit, kauppakeskukset), mutta myös omakotitalojen ohjeistusta on tarkennettu huomattavasti. Yksi suurimmista muutoksista vanhaan korttiin on, että aurinkopaneelien kiinnitysjärjestelmät on otettu tarkasteluun ja niiden osalta on asetettu useita uusia vaatimuksia.
Uudet vaatimukset ovat tervetulleita. Muualla Euroopassa vaatimukset ovat olleet hyvinkin tarkkoja, Suomessa kiinnitysjärjestelmiin ei ole osoitettu juurikaan vaatimuksia.
Uudistusten myötä kiinnikevalmistajien/ tavarantoimittajien vastuu kasvaa, ja heikkolaatuisten- tai väärän tyyppisten kiinnikkeiden käyttö tulee vähenemään. Tämä on kaikkien etu. Pohjoismaissa käytettävien tuotteiden tulee olla suunniteltu pohjoisen poikkeuksellisiin olosuhteisiin. On helppo ymmärtää, ettei Saksaan tai Espanjaan suunniteltu kiinnike toimi runsaslumisissa olosuhteissa. Lumikuormien kanssa on niin ikään loogista, että harjakatolla kattokiinnikkeiden jako (ja tätä kautta kiinnikemäärä) vaikuttaa oleellisesti katolle kohdistuvaan pistekuormaan ja sitä kautta kattorakenteen kestävyyteen. On hyvä, että jatkossa projektikohtaisten kiinnikemäärien tulee perustua todellisten olosuhteiden laskelmiin.
”Paneelitelinevalmistajan ohjeista tai heidän tarjoamaa laskentaohjelmistoa hyödyntäen tulee selvittää kattokiinnikkeiden asennusvälit kyseiselle telineelle ja paikkakunta- ja rakennekohtaiselle asennukselle.” – suora lainaus RT 103756
”Paneelistoon ja sen telineen ja kiinnityksien kautta kattoon vaikuttaa sekä alaspäin että ylöspäin suuntautuvia, suunnittelussa huomioitavia kuormia. Alaspäin vaikuttaa järjestelmän omapaino ja lumikuorma, joka kiinnitysjärjestelmän kautta voi jakautua eri tavalla kuin aikaisemmin. Pelkästään tämän perusteella kiinnikejakoa ei kuitenkaan voi määrittää, koska tuuli aiheuttaa paneelistolle ja edelleen katolle myös ylöspäin suuntautuvaa kuormitusta, imua. Tässä kuorman jakautuminen tasan kiinnikkeiden välillä on erityisen tärkeää, jotta kiinnitykset kestävät.
Suurimmillaan telinevalmistajien suositeltava kiinnikkeiden asennusväli voi olla jopa 1,6 m, mutta tätä tiheämmät asennusvälit ovat yleensä suositeltavia kattorakenteiden kestävyyden kannalta. Kattorakenteiden kannalta sallittua kiinnikeväliä määrittelee kattotuolien jaon lisäksi mm. suurin sallittu kattotuolien välinen taipuma ruoteille.”. – suora lainaus RT 103756
Kiinnikejärjestelmän kestävyyden varmistaminen eri olosuhteisiin ja kohdekohtainen soveltuvuus ovat toivottuja muutoksia. Alalla on nähty liikaa lumikuorman alla vääntyneitä aurinkopaneeleita, romahtaneita kiinnitysjärjestelmiä, sekä rikkoutuneita kattotiiliä. Tämä uudistus takaa, että nämä kriteerit täyttävä järjestelmä toimii Suomen vaativissa olosuhteissa, juuri siihen kyseiseen kohteeseen.
RAULI kiinnikkeiden osalta kohdekohtainen suunnittelu toteutuu RAULI APP -laskentasovelluksellamme, joka on 100 % maksuton. Mielestämme paras tapa osoittaa järjestelmän toimivuus on projektikohtainen dokumentti, josta selviää kohteen sijainti, kattokulma, kohteeseen lasketut komponentit sekä laskentatyökalun avulla suunniteltu kiinnikeväli (Lataa tästä esimerkki dokumentti). Tarvittavat dokumentit tulostuvat RAULI APP kautta nappia painamalla. Voit suunnitella omat projektisi osoitteessa: app.raulibrackets.fi
”Aurinkosähköjärjestelmän kiinnitysosien on kestettävä niihin kohdistuvat kuormat, eikä niiden vaurioituminen saa aiheuttaa rakennuksen käyttöolosuhteissa riskiä rakenteiden lujuudelle, tiiveydelle, käyttöturvallisuudelle tai muulle rakenteen vaurioitumiselle. Vaatimukset tulee täyttyä myös siinä tapauksessa, että järjestelmälle ei ole osoitettu rakentamislupavaatimusta. Kiinnitysosan suunnittelun ja mitoituksen on perustuttava rakenteiden mekaniikan sääntöihin, yleisesti hyväksyttyihin suunnitteluperusteisiin, luotettaviin koetuloksiin tai muihin käytettävissä oleviin tietoihin.” – suora lainaus RT 103756
”Kiinnitysjärjestelmän materiaalien tulee kestää säärasitusta ja mekaanista kuormitusta sekä olla galvaanisesti yhteensopivia järjestelmän koko käyttöiän ajan:
- alumiini- ja teräsrakenteet ovat lähtökohtaisesti kestäviä, komponenttien galvaaninen yhteensopivuus tulee tarkistaa korroosion välttämiseksi
(Ks. RT 80-11115 Täydentävät ohut- ja muotolevyrakenteet)
- pinnoittamattomalle sinkitylle katolle ei voida korroosio syistä aurinkopaneelistoa asentaa esim. kehyksissä/kiinnikkeissä käytetyn alumiinin ja aiheutuvan pistekorroosion vuoksi.
- kannakkeiden korroosiosuojan tulee vastata vähintään sinkitystä levystä valmistettua tuotetta, jossa sinkin määrä on 275 g/m2 ja tuote on lisäksi maalattu” – suora lainaus RT 103756
Uudet vaatimukset valmistusmateriaaleihin liittyvät mm. pohjoisen poikkeuksellisiin olosuhteisiin. Kattokiinnikkeet altistuvat monenlaiselle kuormitukselle; tuulikuorma nostaa, lumikuorma painaa ja kinostuva lumi työntää vesikaton suuntaisesti. Näissä olosuhteissa kestäminen läpi vuosikymmenien perustuu materiaalien ominaisuusiin ja fysiikan lakeihin. Ei myyntimiesten lupauksiin. Liian heikosta materiaalista valmistetut kannakkeet ovat taipuneet lumikuorman alla, jolloin pistekuorma kohdistuu taipumiskohtaan ja lopputuloksena rikkoutuneita kattotiiliä tai kaatuneita kattokiinnikkeitä.
Lisäksi suuret lämpötilaerot (vuoden aikana jopa 50 astetta) ja kosteus altistavat kiinnikkeet suurelle rasitukselle. Korkeammissa ilmastorasitusluokissa (meren lähellä, teollisuusalueet) pelkkä galvanointi ei tarjoa riittävää pitkäaikaissuojaa. Galvanoinnin päälle tehtävä maalaus pidentää tuotteen käyttöikää merkittävästi. Tämän vuoksi galvanointi + maalaus onkin ollut vaatimuksena kattoturvatuotteiden puolella jo vuosikymmenien ajan.
Aloittaessamme RAULI kiinnitysjärjestelmien suunnittelun vuosia sitten, ei aurinkopaneelikiinnikkeille ollut Suomessa minkäänlaisia vaatimuksia. Tiesimme kohtaavamme vaatimuksia kansainvälisillä markkinoilla ja osasimme odottaa vaatimuksien ulottuvan jossain vaiheessa myös kylmään Pohjolaan. Tästä syystä RAULI kiinnitysjärjestelmät suunniteltiin alusta alkaen vastaamaan kattoturvatuotteiden vaativia standardeja.
Se tarkoittaa, että nämäkin kriteerit ovat täyttyneet alusta alkaen.
”Kattotiilen päälle tukeutuvissa kiinnikkeissä on väärin tehtynä riski tiilen halkeamiselle vaihtelevassa tuuli- ja lumikuormituksessa. Kattotiilen halkeamisriskin minimoimiseksi tiilen päällä lepäävän kiinnikkeen tulee ulottua kahden ruoteen päälle tai sen on oltava kannatettu molemmista päistään.” – suora lainaus RT 103756
” Tiilikatolla asennetaan tuulilukot jokaiseen kiinnikkeeseen, ellei laskelmin osoiteta, että paneelikentän keskialueella ne eivät ole tarpeen. Reunoilla (kuten alaräystäs ja päädyt) tuulilukot asennetaan aina estämään tuulen nostevaikutusta.” – suora lainaus RT 103756
”Ennen kiinnikeasennusta varten irrotettujen kattotiilien asennusta takaisin niihin hiotaan ura kattokiinnikkeen vartta varten. Ura tehdään kaikilta sivuiltaan hieman suuremmaksi kuin varren poikkileikkaus, jotta kuormituksessa taipuva kiinnike ei riko tiiltä eikä tiili myöskään makaa kattokiinnikkeen varren päällä.” – suora lainaus RT 103756
Tiilikatot ovat aina olleet haastavia. Valitettavasti isoimmat vahingotkin ovat sattuneet tiilikatoilla. Suomessa tiilikatoilla käytetään pääsääntöisesti kiinnikkeitä, jotka lepäävät tiilen päällä. Markkinoilla on vuosien aikana ollut tuotteita, joissa pistekuorma kohdistuu ruoteiden väliin, tiilen heikoimpaan kohtaan. Näissä tapauksissa pienikin lumikuorma on johtanut liian suuren pistekuormaan, jolloin tiili on hajonnut kannakkeen alla.
Liian heikosta materiaalista valmistetut kannakkeet ovat päässeet taipumaan lumikuorman alla, jolloin pistekuorma kohdistuu taipumiskohtaan ja lopputuloksena jälleen rikkoutuneet tiilet. Pelkkä kahteen ruoteeseen yltäminen ei siis ole autuaaksi tekevä ominaisuus. Lumen määrä vaihtelee Suomessa alueittain ja onkin tärkeää, että tarvittava kiinnikemäärä tulee jatkossa laskea kohdekohtaisesti.
Tiilen päälle asennettava kiinnike ruuvataan kattoruoteeseen ”koukkuosalla”, mutta alaosa jää usein vapaaksi ja alttiiksi tuulen nosteelle. Tällöin runsas tuulikuorma lähtee nostamaan paneelikenttää aiheuttaen kiinnikkeiden iskuja tiilikattoa vasten. Tämä saattaa pitkällä aikajänteellä vaurioittaa aurinkopaneelia, asennusjärjestelmää sekä kattotiiltä.
Jokaisen kannakkeen alaosaan kiinnitettävä tuulilukko on ratkaisu tuulikuorman vastustamiseen. Lisäosan haasteena on luonnollisesti lisäkustannus, jonka vuoksi lisäkomponentteja ei ole kaikissa tapauksissa tarjottu automaattisesti.
Tekemiimme tuuli- ja lumikuormatesteihin perustuen RAULI APP laskee kuormien perusteella tarvittavan kiinnikemäärän, jolloin ylimääräisiä tuulilukkoja ei tarvitse kentän keskiosalle asentaa.
Tiileen tehtävä leikkaus tulee vaikuttamaan jokaiseen tiilikattoasennukseen. RAULI BLACK -tiilikattokiinnikkeissä materiaali on kovaa, mutta ohutta terästä. Tiilen poikkileikkauksessa tiilestä ei tarvitse poistaa kovinkaan paljon materiaalia, joka tekee leikkaustyöstä nopeaa.
Uusi RT Kortti otti kantaa myös muihin katemateriaaleihin ja aurinkopaneeleiden asentamiseen yleisesti. Käy hankkimassa oma RT korttisi osoitteesta: https://kortistot.rakennustieto.fi/kortit/RT%20103756
Ohjekortti on julkaistu samansisältöisenä myös ST-kortistossa numerolla ST 55.32
Voit suunnitella omat projektisi osoitteessa: app.raulibrackets.fi